Castanea sativa Bouche de Betizac
Zdrave in kvalitetne rastline
Hitra in varna dostava
100% reciklirana embalaža
Bouche de Betizac je jedna od najkvalitetnijih sorti kestena, cijenjena zbog otpornosti na štetnike i izvrsnog prinosa. Sorta je posebno pogodna za veće nasade ili prostrane vrtove, jer joj je potrebno puno prostora za rast i razvoj.
Glavne značajke:
Plodovi dozrijevaju u rujnu i vrlo su hranjivi, bogati ugljikohidratima, vitaminom B i vlaknima. Zbog svojih nutritivnih svojstava i visokog sadržaja kalorija idealni su za razne kulinarske namjene, kao što su:
Glavne značajke:
- Oprašivanje: Bouche de Betizac nije samooplodna sorta, pa su joj za uspješno oprašivanje potrebni oprašivači. Najbolji oprašivači za ovu sortu su Maraval i Marsol, koji osiguravaju dovoljno oprašivanja i time dobar prinos.
- Plodovi: U ježu se obično razvijaju dva normalno razvijena ploda, rijetko tri. Plodovi su veliki, prosječne težine oko 16 g, što znači da u jednom kilogramu ima između 59 i 67 plodova. Kožica plodova je tamnocrvenkaste boje s blagim uzdužnim grebenima, a sjeme je prekriveno tankom kožicom koja se lako ljušti.
- Tlo: Sadnice kestena Bouche de Betizac najbolje će rasti u tlu bogatom hranjivim tvarima, posebno kalijem i fosforom, te u tlu s neutralnim do umjereno kiselim pH. Tlo treba biti dobro drenirano i bogato humusom. Stablo ne podnosi teška glinena tla ili tla u kojima voda stagnira.
- Položaj: Kesten Bouche de Betizac preferira sunčana ili polusjenovita mjesta. To znači da je najbolje da stablo bude izloženo barem nekoliko sati sunca dnevno. Stablo je otporno na niske temperature i može podnijeti mrazeve do -23 °C.
- Prostor: Zbog bujnog rasta i raširene krošnje, drvetu je potrebno najmanje 40 m² prostora za optimalan rast i razvoj.
- Orezivanje: Za stvaranje lijepe krune i omogućavanje dobre cirkulacije zraka preporučuje se orezivanje stabla. Orezivanje je najbolje obaviti zimi ili rano proljeće, kada je stablo u stanju mirovanja.
- Zalijevanje: Sadnicu kestena najbolje je održavati umjerenim zalijevanjem, posebno u prvih nekoliko godina nakon sadnje. Kasnije, kako se stablo učvrsti, postaje otpornije na sušu, ali i dalje zahtijeva dovoljnu količinu vlage u tlu.
- Gnojidba: Kesten Bouche de Betizac dobro uspijeva u tlu bogatom hranjivim tvarima. Preporučuje se gnojidba kalijem i fosforom, posebno u proljeće, kako bi se podržao razvoj plodova.
Plodovi dozrijevaju u rujnu i vrlo su hranjivi, bogati ugljikohidratima, vitaminom B i vlaknima. Zbog svojih nutritivnih svojstava i visokog sadržaja kalorija idealni su za razne kulinarske namjene, kao što su:
- Pečenje: Kestene možete peći u perforiranoj tavi na vatri.
- Kuhanje: Izvrstan je za pripremu juha, velutea ili kao prilog jelima od mesa.
- Deserti: Koristi se za izradu kreme od kestena, džema ili kandiranih kestena. Kestenovo brašno može se koristiti za pečenje kruha ili peciva.
Karakteristike
-
-
-
4
Sorodni izdelki