Actinidia arguta Hayward
Zdrave in kvalitetne rastline
Hitra in varna dostava
100% reciklirana embalaža
Kivi (Actinidia deliciosa) sorte Hayward je ženska sorta kivija poznata po svojim velikim i ukusnim plodovima sa zelenim mesom koji se dobro skladište.
Zašto odabrati sadnicu kivija iz Haywarda?
Zašto odabrati sadnicu kivija iz Haywarda?
- Vrsta biljke: Ženska sorta (za oprašivanje i stvaranje plodova potrebna je muška biljka, poput 'Atlasa').
- Rast i potpora: Snažna je penjačica koja može narasti do 3 m godišnje i doseći do 6 m visine i 4 m širine uz odgovarajuću potporu. Pogodna je za uzgoj uz pergole, rešetke, potporne stupove ili uz zidove.
- Otpornost: Vrlo otporna na hladnoću, podnosi temperature do -15 °C, ali je osjetljiva na kasne proljetne mrazeve, jer pupoljci smrzavaju na -5 °C.
- Rezidba: Zahtijeva redovitu rezidbu kako bi se kontrolirao rast i potaknulo stvaranje plodova.
- Oprašivanje: Za formiranje plodova potrebna je blizina muške biljke (npr. 'Atlas'). Jedna muška biljka može oprašiti oko četiri do pet ženskih biljaka.
- Cvatnja: Cvjeta u svibnju i lipnju, obično treće ili četvrte godine nakon sadnje. Cvjetovi su kremasto bijeli i mirisni, a ženski cvjetovi imaju karakteristične bijele brakteje.
- Plodovi: Velike, ovalne bobice, težine oko 60 grama, sa svijetlosmeđom, blago dlakavom korom. Zeleno, sočno meso okruženo je brojnim sitnim crnim sjemenkama.
- Prinos: Obično dozrijeva u studenom, četiri do pet godina nakon sadnje. Plodovi se mogu brati nezreli, jer dozrijevaju i nakon berbe.
- Lokacija: Sadnice kivija Hayward najbolje će rasti na sunčanim, od mraza zaštićenim mjestima; idealno vrijeme sadnje je u jesen ili tijekom cijele godine u blažim klimama.
- Tlo i potpora: Zahtijeva dobro drenirano, hranjivim tvarima bogato tlo. Zahtijeva čvrstu potporu, poput rešetke ili ograde, kako bi se podržala njena penjava navika.
- Nutritivna vrijednost: Bogat izvor vitamina C, vlakana, kalija, magnezija i kalcija.
- Čuvanje: Najbolje ih je čuvati na temperaturi od oko 5°C i trajat će dulje od mjesec dana. Za brže sazrijevanje, stavite ih pored jabuka ili banana.
- Kulinarska upotreba: Izvrsno za svježu konzumaciju, pravljenje džemova, kao ukras ili za neka slana jela.
Karakteristike
-
-
-
2
Sorodni izdelki