Ribes grossularia x nigrum Josta

Zdrave in kvalitetne rastline
Hitra in varna dostava
100% reciklirana embalaža
Križanac ogrozda i crnog ribiza - Josta
Josta je križanac ogrozda i crnog ribiza, koji se može pohvaliti snažnim grmom bez trnja i iznimnom otpornošću na bolesti. Jednostavna je za održavanje, a najbolje raste na sunčanim ili polusjenovitim mjestima u običnoj vrtnoj zemlji. U proljeće je gnojite sporootapajućim gnojivom za voćke. Grm zahtijeva redovito orezivanje: u prvoj godini sadnje skratite sadnicu na 3/4 duljine, u drugoj godini orežite 6-8 grana na 1/4 duljine, a kod starijih biljaka redovito prorjeđujte ili izrezujte stare grane. Konačna visina grma doseže otprilike 150 cm. U lipnju nas oduševljava izuzetno ukusnim crvenim plodovima, čije je meso slatko-kiselo.

Značajke:
  • Visina biljke: Otprilike 150 cm.
  • Plodovi: Srednje veliki, okrugli plodovi koji dozrijevaju od svijetlozelene do crne boje, s okusom koji kombinira slatkoću i kiselost.
  • Razdoblje dozrijevanja: Plodovi dozrijevaju sredinom ljeta.

Uvjeti rasta:
  • Lokacija: Najbolje raste na sunčanom mjestu, ali može podnijeti i djelomičnu sjenu. U vrućim ljetnim klimama preporučuje se osigurati popodnevnu sjenu.
  • Tlo: Voli bogato, ravnomjerno vlažno, dobro drenirano pjeskovito ilovasto tlo. Koristite malč u proljeće kako bi korijenje bilo u sjeni i vlažno tijekom ljetnih mjeseci.
Zanimljive činjenice:
Josta ribizl, često nazivan jostaberry, hibridni je listopadni grm nastao složenim križanjem dvaju hibridnih ribizla: R. divaricatum (ogrozd) i R. nigrum (crni ribizl). Ovaj hibrid razvio je dr. Rudolf Bauer u Kölnu u Njemačkoj, a uveo ga je 1970-ih. Zreli grmovi dosežu visinu od oko 1,8 m i sličnu širinu, sa široko raširenim, višestabljičnim, snažnim rastom. Stabljike su bez trnja. Listovi su 3-5 režnjeviti, dugi do 7 cm i jednako široki. U proljeće se otvaraju kestenjasto-ružičasti i kremasto bijeli cvjetovi u grozdovima od 3-5, popraćeni široko eliptičnim do okruglim plodovima slatko-kiselog okusa. Plodovi dozrijevaju iz svijetlozelene boje i postaju crni te se mogu brati sredinom ljeta.

Kuhinja:
Plodovi joste izvrsni su za izradu džemova, želea, pita, a prikladni su i kao dodatak jelima od mesa i ribe.

Josta je izvanredan grm koji kombinira najbolje kvalitete ogrozda i crnog ribiza. Njegova otpornost na bolesti, jednostavno održavanje i obilno plodonošenje čine ga popularnim izborom za vrtlare koji traže plodne i zdrave biljke za svoje vrtove.
Karakteristike
  • 2


+
Dodaj v košarico
www
Sorodni izdelki