Lonicera kamschatica Altaj

Proizvod trenutno nemamo na zalihi.
Sibirska borovnica 'Altaj' je sorta borovnice podrijetlom iz Slovačke i poznata je po svojim jestivim, robusnim plodovima koji ostaju na grmu do kraja ljeta. Njezini izduženi plodovi, koji su na kraju zašiljeni, sočni su, slatko-kiseli i imaju voćni okus koji podsjeća na borovnice. Plodovi su vrlo bogati vitaminima B i C te antioksidansima - pet puta bogatiji od borovnica. Sorta je izuzetno otporna na niske temperature, jer može podnijeti do -40 °C, što joj omogućuje uzgoj u vrtu ili u posudama. Cvjetajući grmovi u ožujku kremasto-bijelim, mirisnim cvjetovima privlače pčele, a plodovi se beru u svibnju i lipnju. Sibirska borovnica 'Altaj' formira grmoliki grm visok do 1,5 m.

Značajke:
  • Visina biljke: Otprilike 1,50 m.
  • Širina: Otprilike 1 m.
  • Plodovi: Izduženi, plavi plodovi s bijelom mrljom, dugi 0,7 do 1,4 cm, slatko-kiselog okusa koji podsjeća na borovnice.
  • Razdoblje dozrijevanja: svibanj i lipanj. Grm može dati do 4-5 kg plodova godišnje, ovisno o dobi i uvjetima uzgoja.
  • Otpornost: Podnosi temperature do -40°C i dobro je prilagođen hladnijim područjima.
  • Cvatnja: U ožujku biljka razvija žućkastozelene cjevaste cvjetove koji su neupadljivi, ali snažno privlače pčele.

Uvjeti rasta:
  • Položaj: Najbolje raste na sunčanim mjestima, zaštićenim od jakog sunca.
  • Tlo: Plodno, s malo vapnenca. Pogodno i za uzgoj u posudama ili na terasama.
  • Njega: Preporučuje se sadnja barem dvije biljke kako bi se poboljšalo oprašivanje.

Njega i orezivanje:
Grmovi sibirske borovnice jednostavni su za održavanje. Novi izdanci niču iz korijena svake godine, a stare grane odumiru nakon plodonošenja. Redovita rezidba održava grm zdravim i produktivnim.

Upotreba:
Sibirske borovnice mogu se jesti svježe, posute s malo šećera ili koristiti za izradu želea, džemova, voćnih salata, muffina, smoothieja i pita. Također su vrlo pogodne za izradu voćnih sokova. Ako želite uživati u plodovima tijekom cijele godine, možete ih jednostavno zamrznuti ili osušiti, jer zadržavaju svu svoju nutritivnu vrijednost.
Karakteristike
  • 2


+
Dodaj v košarico
www
Sorodni izdelki