Citrus Clementina
Klementina (Citrus clementina) je križanac mandarine i naranče, malo zimzeleno drvo koje je popularno u ukrasnom vrtlarstvu i uzgoju biljaka u lončanicama. Posebno se u Sloveniji često uzgaja kao lončana biljka, jer zahtijeva prezimljavanje u zatvorenom prostoru sa svjetlom i temperaturom između 10-15°C. Listovi su ovalni, kožasti i tamnozeleni. Stablo cvjeta u proljeće jednostavnim, zvjezdastim, bijelim cvjetovima koji su vrlo mirisni. Plodovi, koji se beru između studenog i siječnja, blago su spljošteni, okrugli, narančasti i sočni, uglavnom bez sjemenki.
Njega klementine:
- Lokacija: Drvetu je potrebno sunčano mjesto gdje će primati najmanje 6 sati izravnog sunca dnevno.
- Tlo: Sadite u dobro drenirano tlo s blago kiselim pH (6-6,5). Najbolja je specijalizirana mješavina citrusa.
- Zalijevanje: Zalijevajte kada se gornji sloj zemlje osuši. Ljeti zalijevajte češće, a zimi smanjite količinu vode.
- Temperature: Kada noćne temperature pređu 10°C, može se premjestiti van. Optimalne temperature za rast su između 15-30°C.
- Gnojidba: Tijekom intenzivnog rasta, stablo gnojite jednom mjesečno gnojivom za citruse.
- Toksičnost: Klementina je otrovna biljka, stoga je važno paziti na djecu i kućne ljubimce.
Zimovanje:
U hladnijim mjesecima klementinu premjestite u svijetlu, negrijanu prostoriju s temperaturom između 5-10°C. U tom razdoblju ne treba je gnojiti, ali je treba zalijevati samo toliko da se spriječi isušivanje.
Štetočine:
- Pamučne uši
- Kapari
Osim dekorativnih svojstava, klementina ima i mnogo korisnih vrijednosti, jer u listovima, cvjetovima i korama sadrži eterična ulja koja se koriste u raznim industrijama. Može se uzgajati u mediteranskim regijama, gdje uspijeva u toplim klimama tijekom cijele godine, ili u hladnijim regijama, gdje se uzgaja u posudama i unosi u zatvoreno s prvim mrazom. Klementina cvjeta u studenom i prosincu, a plodove donosi od listopada do ožujka. Samooplodna je biljka, što znači da joj ne treba drugo stablo za oprašivanje, ali ručno oprašivanje četkom ponekad je potrebno u zatvorenom prostoru ako nema oprašivača.
-
-
-
20