Citrus sinensis Calamondin

Zdrave in kvalitetne rastline
Hitra in varna dostava
100% reciklirana embalaža
Kalamondin, poznat i kao sobno stablo mandarine, hibrid je mandarine i kumkvata i malo je zimzeleno stablo pogodno za uzgoj u posudama. Poput ostalih agruma, kalamondin tijekom hladnijih mjeseci hibernira u zatvorenom prostoru, gdje mu je osigurana svjetlost i temperatura do 18°C. Listovi su ovalni, kožasti i tamnozeleni, a cvjetovi su bijeli, zvjezdastog oblika i vrlo mirisni. Plodovi su manji, narančaste boje, s jestivom slatkom korom i kiselom unutrašnjošću, u kojima se može uživati tijekom cijele godine. Zbog visokog sadržaja vitamina C, plodovi se često dodaju osvježavajućim pićima.

Njega i svojstva:
  • Lokacija: Osigurajte kalamondinu sunčano mjesto gdje će primati najmanje 6 sati izravnog sunca dnevno.
  • Tlo: Posadite ga u dobro drenirano tlo s blago kiselim pH (6-6,5), a mješavina citrusa je odličan izbor.
  • Zalijevanje: Zalijevajte kada se gornji sloj zemlje malo osuši. Ljeti zalijevajte češće, a zimi rjeđe.
  • Temperature: Kada su noćne temperature iznad 10°C, može se premjestiti na otvoreno. Optimalna temperatura uzgoja je između 15-30°C.
  • Gnojidba: Tijekom razdoblja intenzivnog rasta, gnojite ga mjesečno gnojivom za citruse.
  • Toksičnost: Kalamondin je netoksična biljka.
Zimovanje:
Zimi kalamondin premjestite u svijetlu, negrijanu prostoriju s temperaturom između 5-10°C. Tijekom tog razdoblja biljku nemojte gnojiti i zalijevajte je samo toliko da se potpuno ne osuši.

Štetočine:
  • Pamučne uši
  • Kapari
Dodatne značajke:
Kalamondin je idealan izbor za unutarnju upotrebu, jer može podnijeti suhu atmosferu grijanih domova. U divljini doseže visinu do 2-3 metra, ali kada se orezuje u posudama ostaje kompaktan. Cvjeta i plodi tijekom cijele godine, posebno obilno u proljeće, pri čemu i plodovi i cvjetovi često istovremeno krase stablo. Mali plodovi, koji dozrijevaju od siječnja do ožujka, narančaste su boje i imaju slatku koru te kiselu unutrašnjost. Plodovi su korisni u kuhanju, za slatka i slana jela, uključujući džemove i osvježavajuće umake.

Raste u hladnijim regijama:
Iako kalamondin može uspijevati na otvorenom u mediteranskim regijama, u hladnijim područjima uzgaja se u posudama i unosi u zatvoreno pri prvim znacima mraza. Stablo je osjetljivo na niske temperature i ne može podnijeti mrazeve ispod -6°C. Iako je samooplodno, ručno oprašivanje četkom ponekad je potrebno u zatvorenom prostoru ako nema oprašivača.

Kalamondin je odličan izbor za ljubitelje citrusa koji traže ukrasno drvo s korisnim plodovima i mirisnim cvjetovima koji će uljepšati svaki prostor.
Karakteristike
  • 20


+
Dodaj v košarico
www
Sorodni izdelki